Srbija, ili zvanično Republika Srbija, kontinentalna je država koja se nalazi u jugoistočnoj Evropi a prostire se na Balkanskom poluostrvu i jednim delom u srednjoj Evropi (Panonskoj niziji). Glavni grad je Beograd. Sa 1.639.121 stanovnika u široj okolini po popisu iz 2011. godine, on je administrativno i ekonomsko središte države. Srbija se na severu graniči sa Mađarskom, na severoistoku sa Rumunijom, na istoku sa Bugarskom, na jugu sa Republikom Makedonijom, na jugozapadu sa Albanijom i Crnom Gorom a na zapadu sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom (Republika Srpska).


Zanimljive činjenice:

1. Maline
Srbija je zemlja koja je poslednjih godina najveći izvoznik malina u svetu. 2012. godine je čak 95% malina bilo poreklom iz Srbije.

2. Rimski imperatori
Tokom III i IV veka, 18 rimskih imperatora je rođeno na teritoriji današnje Srbije. To je petina od njihovog ukupnog broja.

3. Vampir
Jedina srpska reč koja je prihvaćena i odomaćena širom sveta je vampir.

4. Satovi
Proizvodnja satova u Srbiji je starija nego u Švajcarskoj. Srpski monah Lazar Svetogorac je napravio prvi javni mehanički sat čak 200 godina pre nego što su Švajcaraci osnovali prvi esnaf.

5. Crkva
Gradska crkva u Čačku je tokom svoje istorije čak deset puta, pod najezdom Turaka, pretvarana u džamiju.

6. Video prenos
Prvi satelitski video prenos između Severne Amerike i Evrope se odigrao 1963. godine i prikazao je fresku Belog Anđela iz Manastira Mileševa.

7. Zvanični jezik u Turskom carstvu
Jedan od četiri zvanična jezika u Turskom carstvu bio je srpski.

8. Beograd
Prestonica Srbije, Beograd, je jedan od najvećih gradova jugoistočne Evrope. Takođe, prestižni turistički portal Lonely Planet je proglasio Beograd za grad sa najboljim noćnim životom na svetu.

9. Klisura
Đerdapska klisura, najveća klisura u Evropi kroz koju protiče Dunav, nalazi se u Srbiji.

10. Kanjon reke Temštice
Neobične crvene stene impresivnog kanjona reke Temštice neodoljivo će vas podsetiti na čuveni Kolorado!

11. Prašuma Vinatovača
Srbija takođe ima jednu prašumu. Prašuma Vinatovača je specijalni rezervat prirode u kojem drveće bukve raste već preko 350 godina. Ovde je seča drveća, branje biljaka, pa čak i pomeranje palih debala zabranjeno.

12. Plutajuća ostrva
E pa, u Srbiji i tako nešto postoji! Na Semeteškom i Vlasinskom jezeru ostrva plutaju.

13. Đavolja Varoš
Na jugu Srbije, blizu Kuršumlije, nalazi se jedno od 8 srpskih čuda prirode – Đavolja varoš. Ova atrakcija je svetski poznata zbog svojih 202 neobične zemljane figure nastale erozijom zemlje.

14. Hram Svetog Save
Hram Svetog Save ne samo da je najveća srpska pravoslavna crkva već je i najveći pravoslavni pravoslavni hram na Balkanu i jedan od najvećih na svetu.

15. Gostoprimstvo
Srbi su, po statistikama, najgostoljubiviji narod na svetu.

Srbija