Nišvil džez festival
 
 • Vreme održavanja: Od 02. avgusta do 11. avgusta 2019.
 • Mesto: Niš
 • Tip festivala: Muzički
 • Muzika: Da - Džez
 • Hrana: Ne
 • Piće: Da
 • Website : http://www.nisville.com/
 • 00

  dana


  00

  sati


  00

  minuta


  00

  sekundi


  Nišvil džez festival - Niš  Internacionalni Nišvil džez festival - najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope, od samog osnivanja 1995.godine dosledno brani evropske vrednosti multikulturalnosti i strpljivo neguje muzički ukus pojedinaca. Potvrda toga je i veliki tekst o festivalu "Nišvil - evropsko lice Srbije" ("Nišville - European face of Serbia") objavljen u glasilu Evropske unije, magazinu "New Europe" koji izlazi u Briselu.

  Nišvil jazz festival je Javna Gradska Manifestacija Niša od 2005, a 2010 godine odlukom Ministarstva kulture Republike Srbije i Manifestacija od Nacionalnog značaja. Nišville je i dobitnik statue "Najbolje iz Srbije" za 2011. godinu, po izboru Ministarstva trgovine i usluga, Privredne komore Srbije i časopisa "Privredni pregled", a dobitnik je i nagrade "Projekat budućnosti" u akciji Kluba privrednih novinara Srbije 2010 i Centra za mala i srednja preduzeća. Turistička organizacija Srbije uvrštava Nišvil u svoju zvaničnu sajamsku ponudu širom Evrope, a mnoge domaće i strane turističke organizacije i agencije pozivaju zaljubljuenike u džez da, krajem avgusta, posete Srbiju i mitski grad Niš.

  Koncept festivala je od početka, osim na „tradicionalnijim" formama džeza, bio zasnovan pre svega na fuziji ovog pravca sa etno tradicijama različitih delova sveta a naročito Balkana. Najpoznatiji džez magazin na svetu, američki "Downbeat" je u opširnom prikazu festivala ocenio Nišvil kao festival koji na najbolji mogući način istovremeno promoviše džez kao pravac nastao na američkom kontinentu, muzičku tradiciju Balkana, ali i posebno spoj ta dva stila, čime je Nišvil u mnogome doprineo predstavljanju balkanske muzike kao novog svetskog trenda.

  Glavni program festivala održava se na otvorenom prostoru Platoa niške Tvrđave, na dve bine Earth i Sky, a mnogi kvalitetni domaći i strani izvođači nastupaju na stejdževima koji su besplatni za publiku: River, Open, Movie, Matine, Welcome, Youth i Jam Session stejdž.