Festival duvan čvaraka
 
 • Vreme održavanja: 09 oktobra. 2016.
 • Mesto: Valjevo , na keju reke Kolubare
 • Tip festivala: Gastronomski
 • Muzika: Da
 • Hrana: Da
 • Piće: Da
 • Website :http://festivalduvancvaraka.rs/
 • 00

  dana


  00

  sati


  00

  minuta


  00

  sekundi


  Festival duvan čvaraka - Valjevo  Od 2006. godine u oktobru u Valjevu se organizuje Festival duvan čvaraka. Festival predstavlja rezultat ideje pojedinca, koji je inicirao prvi festival zajedno sa Udruženjem mesara i Kulturno prosvetnom zajednicom grada Valjeva.

  Ova manifestacija promoviše duvan čvarke kao brendirani proizvod ovog kraja. Održava se u centru grada i na keju Kolubare. Okuplja veliki broj posetilaca, koji mogu da vide način pripreme kao i da degustiraju duvan čvarke. Takmičarski deo obuhvata nadmetanje mesara u pripremi duvan čvaraka gde stručni žiri bira pobednike. Posetioci mogu kupiti duvan čvarke, med, rakiju vino, suvenire i drugo kao i da uživaju u kulturno-zabavnom programu.

  Manifestacija koja je posvećena brendu valjevskog kraja, održava se svake godine u drugoj nedelji oktobra i okuplja veliki broj posetilaca iz valjevskog kraja, ali i gostiju iz drugih gradova, od kojih mnogi imaju priliku da vide kako se spremaju čvarci po recepturi staroj dvesta godina, ali i da degustiraju ovaj jedinstveni proizvod, koji je izum valjevskih mesara i koji se nigde na planeti ne priprema na ovakav način. Tajna dobrih duvan čvaraka je u njihovom dugotrajnom kuvanju, posle kog se prže, a potom cede kroz lanenu tkaninu.

  Prvi festival duvan čvaraka održan je na verski praznik Miholjdan 12. oktobra 2006. godine u Valjevu. Inicijator i organizator prvog festivala je valjevski mesar Slavan Batočanin, zajedno sa Udruženjem mesara i Kulturno prosvetnom zajednicom grada Valjeva. Na prvom festivalu koji je bio promotivnog tipa, učestvovalo je 12 mesara iz Valjeva, koji su u kazanima (oranijama) na keju reke Kolubare, iscedili oko dve tone svinjske masti i pripremili oko 300 kg duvan čvaraka, koje su podelili poseti

  U Srbiji se održava mnogo ovakvih manifestacija, koje imaju za cilj da promovišu specijalitete pojedinih delova zemlje, kao i tradicionalan način pripreme isti. Ove manifestacije nisu samo namenjene degustaciji hrane već i zabavi.